Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1723, modif. 1864
Importanta: B
Cod LMI: BH-II-m-B-01141
Adresa: 208
Localitate: sat BEZNEA; comuna BRATCA
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 17-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" din Delureni are la intrare crestata pe barna orizontala a ancadramentului usii, urmatoarea inscriptie:
"Valeat 1723. Scris-am eu Toader diac din mila lui Dumnezeu si cu darul Duhului Sfant."
Planul este alcatuit dintr-o nava dreptunghiulara lunga, cu o absida aproape patrata, decrosata la nord si sud.
Baza de plan patrat a turnului este captusita cu sindrila pana la nivelul coamei acoperisului navei, de unde se continua cu balconul marginit de balustrada ornamentata la capatul de jos prin traforare. Peste galeria clopotelor, coiful cu baza octogonala este continuat de sageata conica.
La inceputul secolului al XIX-lea constructiei vechi i s-a mai adaugat un spatiu spre vest, barnele tindei de azi legandu-se de cele ale navei originare prin intermediul unui stalp montant.
Pe peretele vestic al naosului este data picturii innoite la 29 ianuarie 1864, cand s-au facut si alte reparatii, adaugandu-se si "corul".
Suprafata mare a boltii semicilindrice din naos este sustinuta de doua arcuri dublou in intrados, sprijinite cu capetele pe doua grinzi-tirant.
Biserica este impodobita la mijloc, de-a lungul peretilor, cu un brau continuu, arcurile dublou au crestaturi in zig-zag, sau rozete, iar portalul are in compozitie patru franghii, in spatiul dintre ele fiind scobite siruri de adancituri ovale, numite de localnici "unghii".
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)